Włosi ponad wszystko cenią sobie dobrą kuchnię, ale również odpowiednie towarzystwo do biesiadowania. W ten sposób łączą ze sobą zamiłowanie do kulinariów, a także zacieśniają rodzinne więzi. Włosi są w tym względzie bardzo podobni do Polaków. My też lubimy usiąść przy stole w rodzinnym gronie i delektować się smacznymi potrawami. Jeśli chcielibyśmy wpasować się we włoski klimat, to makaron Malma sprawdzi się w tej roli idealnie.
Letnie wakacje dobiegły końca. Sezon bliższych i dalszych podróży już za nami. Jednym z coraz częściej wybieranych przez Polaków kierunkiem są Włochy, które lubimy za sztukę, atmosferę i, przede wszystkim, doskonałą kuchnię. Jeśli jednak nie mamy możliwości ponownego wybrania się do słonecznej Italii to zawsze możemy sprawić, że to ona przybędzie do nas.
Biesiadowanie wspólną pasją
Włosi – poza zamiłowaniem do jedzenia – słyną również ze swojej niezwykłej gościnności, a także pielęgnowania rodzinnych więzi. Udaje im się to dzięki częstym spotkaniom wszystkich członków familii, połączonym rzecz jasna z wielką, włoską ucztą. I my, Polacy, jesteśmy w tym względzie bardzo podobni. Także słyniemy z gościnności, uwielbiamy również spędzać czas w gronie rodziny. W wielu polskich rodzinach tradycją stały się niedzielne obiady, na których zjawia się cała familia. Czasem warto jednak nieco odejść od przyzwyczajeń, zastąpić tradycyjnego polskiego schabowego pysznym włoskim daniem makaronowym.
Włoskie danie nr 1
Z pewnością najbardziej znaną, włoską potrawą, jak i formą makaronu, jest spaghetti. Jest to danie składające się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (najczęściej parmezanem lub pecorino). Dobrze ugotowane spaghetti powinno być „al dente” – jak mawiają Włosi – czyli lekko twarde, chociaż nie surowe. Najpopularniejszymi sosami do tej potrawy są Carbonara oraz Bolognese. Sos Carbonara wymyślono w Rzymie, a przyrządza się go z boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego, oliwy, soli i pieprzu. Bolognese natomiast – jak sama nazwa wskazuje – pochodzi z Bolonii, a do jego przygotowania potrzeba kilku rodzajów mięs, kiełbas, boczku, zestawu warzyw, oliwy, pomidorów oraz czerwonego wina. Podając spaghetti z którymś z tych dwóch sosów mamy pewność, że potrawa będzie smakować wyśmienicie i przypadnie do gustu wszystkim smakoszom z naszej rodziny.
Sekret tkwi w prostocie
Jeśli jednak nie mamy chęci na spaghetti, warto pomyśleć nad przygotowaniem Penne Rigate. Jest to makaron pochodzący z Kampanii, regionu znajdującego się w południowej części Italii. Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów makaronu. Serwowany jest zazwyczaj z sosami serowymi i warzywnymi np. z pomidorami, karczochami, czy cukinią. Sama potrawa jest niezwykle prosta, wystarczy bowiem, iż nasz makaron ugotujemy „al dente”, a następnie dodamy do niego wcześniej przygotowany sos. Penne wspaniale smakuje również z dodatkiem boczku oraz świeżych pieczarek. Jest to danie genialne w swej prostocie, dzięki czemu zyskało wielu zwolenników.
Włoska królowa zup
Nie ma wątpliwości, że makaron jest najbardziej charakterystycznym elementem kuchni włoskiej. Jeśli jednak chcielibyśmy przyrządzić potrawę, w której nie będzie on głównym składnikiem, a jedynie dodatkiem, powinniśmy pomyśleć o zupie minestrone. Jest to zupa robiona na bazie warzyw – głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Może być podawana na wiele różnych sposobów, ale najbardziej popularną wersją jest ta z drobnym makaronem. Jest to jedna z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych potraw w wielu regionach Włoch i – co ciekawe – nie ma na nią żadnego ścisłego przepisu. Jej skład opiera się bowiem na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Warto przygotować ją w domu i sprawdzić, dlaczego Włosi uznają ją za jeden ze swoich największych specjałów.
Przyjemne z pożytecznym
Kuchnia włoska to całe bogactwo smaków, kolorów i różnorodnych dań. Przygotowując dla swoich najbliższych ucztę opartą na makaronach, serach i wielu rodzajach warzyw, wniesiemy do naszej kuchni ducha włoskiej sztuki kulinarnej. Warto zauważyć, że są to dania nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wystarczy zatem wspaniały makaron Malma, a do tego trochę chęci, aby wspólnie z rodziną móc cieszyć się włoską ucztą w polskim domu. Warto kultywować tego rodzaju tradycje. Wspólne spożywanie posiłków to niedoceniony element w naszym zabieganym życiu. Dzięki niemu nie tylko zacieśniamy więzi z najbliższymi, ale również odstresowujemy się i czerpiemy większą przyjemność z jedzenia.
Buon Appetito!
***
Spaghetti arrabiata
Składniki:
- 200g makaronu Malma Spaghetti
- Pół puszki pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml czerwonego wina
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 suszone pepperoncini
- Świeża bazylia
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Czosnek i cebulę siekamy i przesmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, czerwone wino, cukier, sól, pieprz oraz papryczkę pepperoncini. Dusimy całość, aż zgęstnieje.
Na sam koniec dodajemy posiekaną bazylię. Makaron mieszamy z sosem i podajemy gorący.
Penne al tonno
Składniki:
- 200g makaronu Malma Penne
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- Pół puszki pomidorów pelati
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na patelni na oliwie przesmażamy czosnek i cebulę posiekane w kostkę. Dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory i chwilę dusimy.
Do sosu dodajemy gorący makaron i mieszamy. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://2fwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/wloska-uczta-w-polskim-domu